6/9/12


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι– συναδέλφισσες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, άνεργοι, νέες και νέοι, γυναίκες
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παραπέρα περικοπή των πόρων των ΟΤΑ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία . Είναι η συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων που στόχο έχει τη μείωση έως και κατάργηση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στο όνομα της «λεγόμενης» οικονομικής αυτοτέλειάς της. Δηλαδή, η λογική του να μπορεί μια περιφέρεια ή ένας δήμος να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο από τα δικά του έσοδα από χρήματα δηλαδή που θα καταβάλλει ο λαός .
Αυτή η κατάσταση - με μια σχετική κλιμάκωση -έχει αποτυπωθεί τα προηγούμενα χρόνια στους Κρατικούς Προϋπολογισμούς και στους σχετικούς νόμους που προέβλεπαν τις τεράστιες παρακρατήσεις των πόρων που θα έπρεπε να αποδίδονται στους δήμους για υπηρεσίες προς τους δημότες. Αυτή είναι η κατεύθυνση που περνάει μέσα από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και την πολιτική της ΕΕ που σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, επιταχύνεται. Ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχουν διαχρονικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ που στήριξαν αυτή την πολιτική στα συλλογικά όργανα της ΤΑ. Το αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι οι τελευταίες εξελίξεις που φέρνουν τους δήμους στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αδυναμίας καταβολής μισθών.
Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πατρέων (ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ και τμήματα ΝΔ- ΠΑΣΟΚ), μέσω των  δηλώσεων του δημάρχου κ. Δημαρά (ΔΗΜΑΡ), στην ουσία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, να κρύψει στους εργαζόμενους στην ΤΑ και τα φτωχά λαϊκά στρώματα την ουσία αυτής της πολιτικής που γίνεται για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας σε φάση βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος που με την πρόφαση του εξωτερικού χρέους παίρνονται τα μέτρα που συντρίβουν το λαό μας. Με δυο λόγια κλαίει ο Δήμαρχος πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής που ο ίδιος στήριξε και στηρίζει που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της Ε.Ε . Γι’ αυτό οι διαμαρτυρίες των δημάρχων όπως το κλείσιμο των δήμων είναι ντουφεκιές με άσφαιρα πυρά αφού κρύβουν την βασική αιτία , αθωώνουν τον βασικό υπεύθυνο.
Το σχέδιο που προωθούν αξιοποιώντας την κρίση είναι να φορτώσουν στους Δημότες τα έξοδα λειτουργίας των δήμων και γι’ αυτό θα φοροληστεύουν τις λαϊκές οικογένειες θα βάλουν επιπλέον τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, ενώ ο λαός θα πληρώνει πανάκριβα τις υπηρεσίες του δήμου (όπως καθαριότητα, αποχέτευση, κτλ), ενώ στην πορεία θα μεταφέρουν σε ιδιώτες τις υπηρεσίες. Σήμερα, τρομοκρατούν (σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι απειλές για παύση μισθοδοσίας) για να επιβάλλουν κι άλλα δημοτικά τέλη, να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις, εφεδρείες (απολύσεις), και νέες μειώσεις μισθών.
Ήδη, δημοτικές παρατάξεις, μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, λένε ανοιχτά ότι οι δήμοι θα μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους από μόνοι τους, φτάνει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έχουν, και φυσικά εννοούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, να δοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα ό,τι δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί ακόμα.
Πρέπει να είναι καθαρό σε όλους ότι αυτή η καταστροφική για το λαό και τους εργαζόμενους πολιτική, δεν θα σταματήσει αν ο ίδιος ο λαός και το εργατικό κίνημα δεν την ανατρέψουν.         Η κυβέρνηση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που προωθεί την πολιτική της Ε.Ε προς όφελος των μονοπωλίων, έχει σύμμαχο τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΕΑΜ) της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Οι συνδικαλιστικές αυτές παρατάξεις και στο δήμο της Πάτρας, όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν συνειδητά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και συνεχίζουν και σήμερα να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους  λέγοντας ότι τα προβλήματα αυτά είναι ζήτημα διαχείρισης και  προσωποποιώντας τις ευθύνες.
 Οι διαμαρτυρίες και ντουφεκιές στον αέρα που ρίχνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (η εργατική αριστοκρατία) είναι στάχτη στα μάτια. Σήμερα αυτές οι παρατάξεις διαμαρτύρονται για την κατάσταση και την επικείμενη στάση πληρωμών (ανακοίνωση σωματείων) Κρύβουν όμως, όπως και ο δήμαρχος, την ουσία της άγριας ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής μιλώντας και αυτοί για κατοχικές κυβερνήσεις. Υποκρίνονται και ξεσκίζουν τα ρούχα τους ότι θα αγωνιστούν για να μην περάσουν μέτρα ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης υπηρεσιών, αλλά την ίδια στιγμή στηρίζουν τα κόμματα που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές, αναγορεύουν σε συμμάχους του αγώνα τους δημάρχους (που προωθούν αυτές τις πολιτικές) αφήνουν στο απυρόβλητο την ολιγαρχία το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ. Πετάνε τις μάσκες τους και αποκαλύπτονται όταν ο λαός αμφισβητεί στην πράξη αυτή την πολιτική όπως τα τέλη και την ανταποδοτικότητα. Ας θυμηθούμε ένα πρόσφατο (από τα πολλά) παράδειγμα όπου στη  ΔΕΥΑΠ το ΔΣ των εργαζομένων (ΣΥΡΙΖΑ) αντέδρασαν έντονα όταν πριν από λίγους μήνες ταξικά συνδικάτα και δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ επανασύνδεαν το νερό σε οικογένειες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Συναδέλφισσες– συνάδελφοι

Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του. Στον πόλεμό τους να απαντήσουμε με πόλεμο. Με οργάνωση όμως του αγώνα. Με καθαρό προσανατολισμό για τις αιτίες, τους υπεύθυνους, τη διέξοδο. Το κλαδικό συνδικάτο δείχνει το δρόμο. Ο κάθε συνάδελφος να στηριχτεί και να οργανωθεί ΤΩΡΑ. Να πάρουμε πρωτοβουλίες μαζί με άλλα συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές, σωματεία αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματοβιοτεχνών, με αγροτικούς συλλόγους, με εργαζόμενους σε δομές, στην κοινωφελή εργασία, με τους κατοίκους στις γειτονιές. Να οργανωθεί αγώνας σε σωστή κατεύθυνση, ενάντια στους πραγματικά υπαίτιους. Αυτός ο αγώνας μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Σήμερα λοιπόν όποιος θέλει να πει όχι απέναντι στη λαίλαπα που σαρώνει τα κοινωνικά και λαϊκά δικαιώματα πρέπει να συγκρουστεί με την πολιτική που τα δημιουργεί και όχι να ευαγγελίζεται μια άλλη διαχείριση που φυσικά δεν υπάρχει.
Χωρίς οργάνωση, σχέδιο, αντοχή, πολιτικοποίηση του αγώνα, τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί. Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις φοροεπιδρομές, στις περικοπές μισθών επιδομάτων είναι μονόδρομος αλλά για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να στρέφεται ενάντια στις αιτίες που το δημιουργούν που είναι η κερδοφορία η ΕΕ η κατοχή των μέσων παραγωγής από την ολιγαρχία του πλούτου.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, τους μόνιμους, τους συμβασιούχους, στην κοινωφελή εργασία, όλους τους εργαζόμενους με κάθε σχέση εργασίας, στη γενική συνέλευση του σωματείου μας την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012  και ώρα 11 πμ στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (πλ. Ελευθερίας) για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε.


Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  •  Διασφάλιση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων (άμεσα & χωρίς καθυστέρηση η πληρωμή)
  • Καμία απόλυση εργαζομένων – καμία εφεδρεία
  • Να μη κλείσουν – ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες και δομές των δήμων
  • Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε εργαζόμενους που παραμένουν καιρό απλήρωτοι («Βοήθεια   στο Σπίτι», συμβασιούχοι μέσω ΜΚΟ, κτλ)
  • Άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών και λειτουργιών των δήμων
  • Κατάργηση της κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών τελών για την καθαριότητα, την ύδρευση,    την αποχέτευση, τα τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και οποιασδήποτε μορφής τοπικά χαράτσια που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα
  • Δωρεάν και υψηλού επιπέδου για το λαό υπηρεσίες από το δήμο (σε ΚΑΠΗ, «Βοήθεια στο Σπίτι», να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς)
  • Κανένας ιδιώτης στις υπηρεσίες των δήμων, έξω οι ΜΚΟ, όχι στη βάρβαρη εκμετάλλευση των απολυμένων και ανέργων συναδέλφων.
  •   Να εξαιρεθούν οι Δήμοι και οι δημόσιες δομές προνοίας, υγείας, παιδείας από την απαγόρευση των προσλήψεων.
31/08/2012
Η διοίκηση του συνδικάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας, σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας