1/10/15

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΝΙΧΡΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ H ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ… ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΝΙΧΡΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
H ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ… ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Συνάδελφοι

Και ψίχουλα το εκλογικό επίδομα και ακόμα να καταβληθεί….!!
Αυτή η πραγματικότητα… και δικαιολογημένα υπάρχει θυμός και αγανάκτηση από τους εργαζόμενους αλλά και  σπέκουλα ορισμένων που επιχειρώντας να  αποπροσανατολίσουν έριχναν  πονηρά την   ευθύνη στην Δημοτική Αρχή και στον πολιτικό  χώρο που την στηρίζει  ( περίοδος εκλογών γαρ..) αποσιωπώντας φυσικά ότι τέτοια ζητήματα χειρίζονται αποκλειστικά οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αντίστοιχες καθυστερήσεις υπάρχουν  και για οδοιπορικά , υπερωρίες και υπάρχει το ερώτημα γιατί;
Για τα παραπάνω θέματα είναι γνωστές οι συνεχείς  παρεμβάσεις του συνδικάτου, όπως και η πίεση που ασκεί για την έγκαιρη καταβολή τους. Γνωστές επίσης και  οι κατευθύνσεις  της  δημοτικής αρχής  προς τις υπηρεσίες για  έγκαιρη απόδοση που όμως…. πάντα κάτι θα συμβεί …και θα κολλήσουν.. ενώ ο λόγος των συνεχών καθυστερήσεων θα χαθεί στις πολυδαίδαλες διαδικασίες των υπηρεσιών με αποτέλεσμα το πρόβλημα, να διαιωνίζεται …να αγανακτούν οι εργαζόμενοι  ,  που καλούνται να εργάζονται η μετακινούνται με δαπάνες τους , και κανείς να μην  εντοπίζει ευθύνες και υπεύθυνους  η να βρίσκει άκρη .
Περιέργως το πρόβλημα εμφανίζεται με οξύτητα και κορυφώνεται σε εκλογικές περιόδους ,ενώ κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη που εργάζονται στις οικονομικές υπηρεσίες,  θα μπορούσαν να βοηθήσουν , σιωπούν δεν προβαίνουν σε καμιά ενέργεια, δεν συμβάλουν στο ελάχιστο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για το εκλογικό.

Το  εκλογικό επίδομα είχε την ίδια τύχη. Καθυστερημένο εννέα μήνες μετά τις εκλογές  ακόμα να καταβληθεί ενώ η εξήγηση που δίνονταν  από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ήταν ότι  η ευθύνη ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση που έστειλε  αργά το τελικό ποσό (28 Ιούλιου εισπράχτηκε από το ταμείο) και ότι η καταβολή του θα γίνει  στην  3η αναμόρφωση   προϋπολογισμού,  αφού ήδη εκκρεμούσε η  έγκριση  της  2ης αναμόρφωσης  που ψηφίστηκε από  το Δημοτικό Συμβούλιο  αρχές  Ιουλίου . Ανάλογη πληροφόρηση   έδιναν υπηρεσιακά στελέχη και φυσικά  και εμείς -τα συνδικαλιστικά όργανα- στους εργαζόμενους.
Συνάδελφοι ,
Τελικώς  απεδείχθη ότι δεν ήταν  έτσι. Από τυχαία πληροφορία που έδωσε εργαζόμενος άλλης υπηρεσίας όχι της οικονομικής  στα στελέχη του κλαδικού απεκαλύφθη  ότι τα  πράγματα ήταν διαφορετικά ότι η καθυστέρηση ήταν αδικαιολόγητη και …ενδεχομένως μεθοδευμένη !!!.
Η πληροφορία αφού ψάξαμε  το θέμα ήταν σωστή . Βρήκαμε τα σχετικά έγγραφα και φυσικά αμέσως ενημερώσαμε την δημοτική αρχή που με την σειρά της αμέσως έψαξε το θέμα για να διαπιστωθεί η βασιμότητα της πληροφορίας.
Παραθέτουμε τα γεγονότα για  ενημέρωση και για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις  και να καταλογιστούν ενδεχομένως και …ευθύνες.




Α) Αρχικά… ξεκαθαρίζουμε  Οι υπηρεσίες του Δήμου  έστειλαν εγκαίρως τα σχετικά δικαιολογητικά  του εκλογικού  για την έγκαιρη καταβολή του.
Β) Η αποκεντρωμένη διοίκηση  με μικρή καθυστέρηση  δύο μηνών έστειλε στις οικονομικές υπηρεσίες ενημέρωση για το τελικό  ποσό και μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής  που πρώτο βήμα ήταν η αποδοχή με την  αναμόρφωση προϋπολογισμού . Περιέργως όμως η σχετική πυκνή αλληλογραφία  επιχορήγησης χάθηκε κανείς δεν την αντελήφθη , κανείς δεν ενημερώθηκε και φυσικά δεν εντάχθηκε στην  2η αναμόρφωση που πραγματοποιήθηκε 1η Ιουλίου.
Γ) Η αποδοχή του ποσού έγινε από το ταμείο μετά… τρείς ολόκληρους μήνες ,τέλος Ιουλίου!!!! Τότε   από οικονομική ενημέρωσαν - σωματεία και εργαζόμενους  με την διευκρίνιση όμως …της νέας καθυστέρησης  αφού  εκκρεμούσε  η έγκριση της αναμόρφωσης στην  αποκεντρωμένη, που  τελικά πραγματοποιήθηκε την 7η Σεπτεμβρίου !!!
.

Συνάδελφοι
Μετά τα παραπάνω από την εξέλιξη του θέματος μπαίνουν ορισμένα ερωτήματα.
Πως και γιατί χάθηκαν τα έγγραφα αποκεντρωμένης διοίκησης; Δεν το είδαν οι αρμόδιοι της οικονομικής υπηρεσίας και  πότε τα ανακάλυψαν και ενημέρωσαν για αποδοχή και αναμόρφωση;
Πως  εξηγείται ότι οι υπάλληλοι της οικονομικής που συνεργάζονται καθημερινά με τους υπαλλήλους της αποκεντρωμένης δεν ρώτησαν τόσους μήνες που βρίσκονται τα χρήματα του εκλογικού για το  Δήμο Πατρέων  όταν  παντού κυκλοφορούσε ότι όλοι οι περιφερειακοί Δήμοι τα έχουν πάρει;
Είναι λογικό να υπάρχει τέτοια αδιαφορία όταν μάλιστα στην οικονομική έχουμε και «κορυφαίους συνδικαλιστές» που ήταν και οι ίδιοι αποδέκτες παραπόνων;
Τέλος είναι τυχαίο μεμονωμένο περιστατικό η καθυστέρηση στο εκλογικό , και δεν συνδέεται  είναι άσχετο,  με τις καθυστερήσεις  όπως  οδοιπορικά  ,  υπερωρίες που όλο προβλήματα σημειώνονται..;
Φυσικά αυτή  η ιστορία όλοι καταλαβαίνουν ότι έχει  κόστος και  διακύβευμα.
Κόστος στην Δημοτική αρχή γιατί υποτίθεται με ευθύνη της καθυστερούσε η καταβολή του εκλογικού και  διακυβευμα ενδεχομένως ο  κακός χαμός στις  εκλογές Σεπτεμβρίου αν μαζικά αρνούνταν  οι εργαζόμενοι  να εργαστούν αφού  μπορούσαν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους με άρνηση να εργαστούν νοιώθοντας τον εμπαιγμό να έχουν εργαστεί σε δύο εκλογικές διαδικασίες, και ακόμα να δοθούν  τα ψίχουλα που προβλέπεται.
Τελικά το αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων δεν άφησε περιθώρια να εξελιχτούν τέτοια σενάρια..
Το τέλος καλό όλα καλά σίγουρα ισχύει όχι όμως  σε αυτή την περίπτωση γιατί .. υπάρχει  συνολικό και διαρκές πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή οφειλομένων στους εργαζόμενους  και γιαυτό χρειάζεται να ερευνηθεί το θέμα  και αν διαπιστωθούν ευθύνες και δόλος αποφασιστικά περιμένουμε  μέτρα για να σταματήσουν κάποιοι να κάνουν παιχνίδια μικροπολιτικής με τις ανάγκες των εργαζομένων  αξιοποιώντας την υπηρεσιακή τους θέση .
Αρμόδια να απαντήσει και λύση το πρόβλημα θεωρούμε είναι η    Δημοτική Αρχή.



Πάτρα 30 9 15                                                                            Η Διοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας, σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας