6/11/14

Υπόμνημα Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Νομού Αχαΐας

Υπόμνημα Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Νομού Αχαΐας
            Προς
                                                          Τον Δήμαρχο Πατρέων
                                                            κ. Κ. Πελετίδη
Οι επιλογές και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων, που την υπηρετούν έχουν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των Δήμων σε θεσμούς υλοποίησης της πολιτικής τους, στενεύοντας καθημερινά τα ελάχιστα περιθώρια άσκησης οποιασδήποτε «αυτοδιοικητικής» πολιτικής.
Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ε.Ε. θεσμοθετούν διαρκώς μέτρα ενάντια στην σταθερή εργασία, επιδιώκουν τη διάλυση των υπηρεσιών και τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας. Θέλουν να βγουν κερδισμένοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επενδύοντας στις βασικές κοινωνικές ανάγκες και ταυτόχρονα να βάλουν πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι φτωχοί αγρότες.
Οι  περικοπές σε προσωπικό και σε πόρους, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση στην Τοπική χωρίς κονδύλια, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες, οι συνταξιοδοτήσεις και η απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ οδηγεί τη λειτουργία των υπηρεσιών σε οριακή κατάσταση.
Με τις ελλείψεις προσωπικού, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι πρέπει να υπερβάλλουν για να ανταποκριθούν. Π.x. στα νεκροταφεία,  χρειάζεται να δουλεύουν μέχρι και 12ωρα για να ανταποκριθούν σε κοινωνικές ανάγκες, που δεν παίρνουν αναβολή και μάλιστα χωρίς  να αμείβονται αφού δεν καλύπτονται πραγματικά  από τις υπερωρίες.  Ορισμένες υπηρεσίες όπως καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες, νεκροταφεία ακόμα και διοικητικές, είναι πλέον αδύνατο να λειτουργήσουν με το υπάρχον προσωπικό.
Τα αιτήματα μας:
·          Πολιτική διαχείρισης του προσωπικού με άξονες την αξιοκρατία, την ισότιμη μεταχείριση των  εργαζομένων. Κατάργηση της άνισης μεταχείρισης, των διακρίσεων, της ημετεροκρατίας, αποκατάσταση των μέχρι τώρα αδικιών,  που οδηγούν στην υποταγή και τη δυσαρέσκεια. Μετακινήσεις του προσωπικού και με αίτησή τους, με βάση τα τυπικά προσόντα, κριτήρια και κανόνες που θα συμφωνηθούν. Εναλλαγή των εργαζομένων στα διάφορα αντικείμενα του κλάδου τους και ιδιαίτερα σε απαιτητικές και δύσκολες θέσεις εργασίας.
·          Εναλλαγή εργαζομένων σε αντικείμενα πέραν των καθορισμένων υπηρεσιακών (ΟΓΑ, διάφορες επιτροπές  κλπ) που αμείβονται πέραν του μισθού τους,  εφόσον πληρούν τα τυπικά προσόντα.
·          Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία υπηρεσιών. είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η σωστή οργάνωση στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης τεχνικών (και διοικητικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας το σύνολο του προσωπικού. Να καταργηθούν οι εργολαβίες σε τομείς που μπορούν οι υπηρεσίες μας  με αυτεπιστασία να μελετούν και να εκτελούν  έργα. Να αξιοποιηθούν οι προτάσεις των εργαζομένων σε αυτή την κατεύθυνση. Μετατάξεις στον τεχνικό κλάδο των εργαζομένων που έχουν τα τυπικά προσόντα, την εμπειρία και την ικανότητα.
·          Έγκαιρη απόδοση των υπερωριών, ισότιμη  μεταχείριση των εργαζομένων,  διαφάνεια.
·          Εφαρμογή του νόμου για την υγιεινή και ασφάλεια, στους αντίστοιχους τομείς, σε όλους τους εργαζόμενους. Απόδοση των μέσων ατομικής προστασίας και γάλακτος (αναδρομική καταβολή για το διάστημα που δεν χορηγούνταν) όπως προβλέπεται από το νόμο, με έγκαιρο προγραμματισμό προμηθειών. Δημιουργία και οργάνωση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, και ασφάλειας (νεκροταφεία, καθαριότητα  κηπάρια  κλπ).
·          Οδοιπορικά μόνο για τους εργαζόμενους, που μετακινούνται με προσωπικά μέσα για υπηρεσιακούς λόγους, με έλεγχο,  διαφάνεια και έγκαιρη απόδοση. Να παραμερισθούν  εμπόδια που βάζουν διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες,  που συνειδητά καθυστερούν την αποστολή δικαιολογητικών. Έγκαιρος προγραμματισμός και  αναδρομική καταβολή για το διάστημα που δεν χορηγούνταν.
·          Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πάλη για την ανανέωση όλων των συμβάσεων στην κατεύθυνση της σταθερής εργασίας  με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά  δικαιώματα. Απορρίπτουμε της δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας, τις ΜΚΟ και τις ΚΟΙΝΣΕΠ που ανοίγουν δρόμο στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων, στις  ιδιωτικοποιήσεις.
·          Άμεση δρομολόγηση σύνταξης νέου  οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας με κριτήριο της ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων.
·          Ανασυγκρότηση της δημοτικής μουσικής. (μπάντας)
·          Γραφεία για τους Συλλόγους των εργαζομένων.
·          Διεκδικούμε να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για Βρεφονηπιακούς & Παιδικούς  Σταθμούς, Κοινωνικές Υπηρεσίες και Βοήθεια στο Σπίτι. Είναι υπηρεσίες πολύτιμες για τα λαϊκά στρώματα. Διεκδικούμε σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους δεκάδες συναδέλφους των υπηρεσιών αυτών, που ζουν χρόνια με την ανασφάλεια της μη ανανέωσης της σύμβασης τους.

Καταθέτουμε τα παραπάνω χωρίς να μπαίνουμε σε  ιδιαίτερες προτάσεις για κάθε τομέα εργασίας αφού υπάρχουν μεγάλες ιδιαιτερότητες προβλημάτων στους διάφορους εργασιακούς χώρους που καθορίζονται από το διαφορετικό αντικείμενο, τις συνθήκες και τα μέσα που θα ενημερωθείτε μέσω σωματειακών επιτροπών. Στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον στοιχείο.
Οκτώβρης 2014
Το ΔΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας, σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας