11/6/13


ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Κανένα παιδί έξω από  Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Αυτήν την περίοδο εκατοντάδες  γονείς αναζητούν θέση στους 14 παιδικούς σταθμούς του Δήμου της Πάτρας  για τα παιδιά τους. Για άλλη μια χρονιά θα είναι πολλά  εκείνα τα παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών αφού μπορούν να φιλοξενηθούν  μόνο 1000. Φέτος η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς θα είναι ακόμη χειρότερη, αφού από τη μια σταματά για την νέα περίοδο η χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ και από την άλλη η συγκυβέρνηση (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) σκοπεύει μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των Νομικών Προσώπων και τη μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ να γεμίσει τις δεξαμενές των απολυμένων και να πιάσει τους συμφωνημένους στόχους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Στο παρελθόν οι παιδικοί σταθμοί ήταν κρατικοί, στη συνέχεια πέρασαν στους Δήμους χωρίς όμως τα απαιτούμενα κονδύλια. Επιβαρύνθηκε ο γονιός με τα τροφεία που κάθε χρόνο αυξάνονταν και αρκετοί οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό, αφού δεν ήταν αρκετές οι θέσεις για όλα τα παιδιά. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων έχουν ήδη φτάσει την τελευταία τριετία στο 60%. Το κλείσιμο και η συρρίκνωση των Νομικών Προσώπων που περιλαμβάνουν τους παιδικούς σταθμούς και τις κύριες κοινωνικές δομές των Δήμων για το παιδί,  θα τσακίσει παραπέρα τις νέες οικογένειες που έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία και την αναδουλειά και ψάχνουν αγωνιωδώς για μια θέση να ακουμπήσουν τα παιδιά τους, που αναζητούν μια στήριξη, τη λαϊκή οικογένεια που ζει την αντιλαϊκή επέλαση και οδηγείται στην εξαθλίωση.  
Θέλουν:     να πετύχουν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες   προσωπικού και την κάλυψη των βασικών κενών που θα δημιουργηθούν, με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανακυκλώνοντας θέσεις προσωρινής εργασίας μέσω Μ.Κ.Ο με τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία, να επιταχύνουν και να διευκολύνουν την παράδοση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ στους ιδιώτες.
   να συρρικνώσουν Κοινωνικές Υπηρεσίες και να ξεφορτωθούν σχετικές αρμοδιότητες, με  τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστών Επιχειρήσεων, μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας, που προωθούν συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για να αμβλύνουν την λαϊκή δυσαρέσκεια.
 Από κοντά οι  συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, που έβαζαν πλάτη αφού ήταν και είναι υπέρμαχοι στην εφαρμογή του Καλλικράτη, μαζί με  τους  Δημάρχους παραπλανούν και καθησυχάζουν τους συναδέλφους, επιχειρώντας τάχα να παρεμποδίσουν τις απολύσεις συναδέλφων.
Αυτό το έγκλημα ενάντια στους εργαζόμενους και την  εργατική λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να περάσει!
Ήδη  στους  παιδικούς σταθμούς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις: δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή, δεν υπάρχει παιδαγωγικό υλικό (βιβλία, παιχνίδια) για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών, σε αρκετούς παιδικούς σταθμούς δεν υπάρχει προαύλιος  χώρος και παιδική χαρά.

Η σίτιση πολλές φορές είναι ελλιπής, λόγω μειωμένων κονδυλίων για τη σίτιση, μειωμένες ποσότητες  σε πρωτεϊνούχες  τροφές απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού ( π.χ. κρέας, ψάρι).
Το εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάζεται στους σταθμούς δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, ελλείψεις υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό (π.χ. μάγειρες, βοηθοί). Όταν απουσιάζει ο μάγειρας,   μαγειρεύει η καθαρίστρια έχοντας παράλληλα καθήκοντα. Το τελευταίο διάστημα η καθαριότητα είναι «στον αέρα» αφού δεν έχουν ανανεωθεί  συμβάσεις.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν γίνει εδώ και 6 χρόνια.
Καλούμε τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς, την λαϊκή οικογένεια, να δώσουμε ενιαία τη μάχη για να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Να δημιουργήσουμε ενιαίο μέτωπο από εργαζόμενους στο δήμο, γονείς, σωματεία και φορείς, συνταξιούχους,  λαϊκές επιτροπές, που θα βάλει στο προσκήνιο τις ανάγκες των παιδιών, της λαϊκής οικογένειας για δημόσια, δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα  παιδιά.
Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή ως δώρο αλλά ως βασική ανάγκη , πρώτα απ’ όλα του μικρού παιδιού που δεν μετριέται κάθε φορά με τους δημοσιονομικούς δείκτες. Με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προσεγγίζουμε το ζήτημα και να αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση του.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΩΡΑ:
Ø             Άμεση κρατική επιχορήγηση στους Δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση
Ø             Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ø             Άμεση αξιοποίηση κρατικών Δημοτικών κτιρίων.
Ø             Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
Ø             Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μην γίνει καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ & ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ιούνης 2013
Η διοίκηση του Συνδικάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας, σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας