30/10/12


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ü                  ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ü                   ΟΙ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ.

ü                  ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ.

ü                  ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΥΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ  ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι, με τον αγώνα των εργαζομένων έχει αποτραπεί μέχρι σήμερα, η ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής του Δ. Πατρέων και των άλλων Δήμων του Νομού Αχαΐας να προσφέρουν το φιλέτο των απορριμμάτων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να στηρίξουν σε συνθήκες κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος την κερδοφορία τους, για να υπάρξει η πολυπόθητη γι αυτούς ανάπτυξη.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Πατρέων (που ας μην το κρύβουν ορισμένοι συνδικαλιστές, στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ), όπως και  όλοι οι γαλαζοπράσινοι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα  τρέχει να εφαρμόσει τον σχεδιασμό της τρικομματικής κυβέρνησης και της Ε.Ε., να υλοποιήσει τα μνημόνια συνεργασίας με την γερμανική κυβέρνηση και τους γερμανούς επενδυτές, να δώσει «χέρι βοήθειας στους καπιταλιστές» με χρυσοφόρες επενδύσεις, επιδοτήσεις, με τη συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση της κατασκευής των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων του νομού.

Εξάλλου η «επανεκκίνηση» της οικονομίας και η ανάπτυξη, που διαλαλούν, απαιτεί να δοθούν βορρά στους μεγάλους ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους τα φιλέτα των ΟΤΑ, προϋποθέτει στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων στη καθαριότητα, το νερό, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη δημοτική περιουσία κλπ, προϋποθέτει φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Πατρέων προβάλλει ότι αυτή η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί την «μόνη λύση για την καθαριότητα και το περιβάλλον». Δεν λέει αλήθεια. Δεν την έπιασε ο πόνος για την καθαριότητα το περιβάλλον, την Ξερόλακκα.

Θέλουν να πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη και ο λαός για την ανάπτυξη (των κερδών τους). Ο λαός θα πληρώνει και θα πληρώνει με υπέρογκα ποσά τις επενδύσεις τους (έτσι λένε τις επιδοτήσεις). Τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν για να μεγαλώσουν τα κέρδη. Οι καπιταλιστές θα κερδίζουν και οι εργάτες θα φυτοζωούν μισοάνεργοι, μισοεργαζόμενοι, με 400 και 500 ευρώ.

Για αυτήν την ανάπτυξη ψηφίζονται τα μέτρα, που μετατρέπουν την ζωή μας σε κόλαση.
Στο βωμό της σφαγιάζονται τα δικαιώματα και οι καταχτήσεις των εργαζομένων. Δεν υπάρχει χώρος για μόνιμη σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα. Αυτά άλλωστε βλέπουμε ήδη στην ανακύκλωση (της Πάτρας), που την έχουν παραδώσει από χρόνια στους ιδιώτες, με τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τους άθλιους μισθούς, τις παρακρατήσεις δεδουλευμένων και τώρα τις απολύσεις πρωτοπόρων εργατών για ψύλλου πήδημα.

Αυτή την αλήθεια προσπαθούν να συσκοτίσουν πολλοί.
Αυτή την αλήθεια προσπαθούν να κρύψουν και ορισμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις, που αντιδρούν δήθεν στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της καθαριότητας ενώ χρόνια τώρα συμφωνούσαν και στήριζαν  την ανταποδοτικότητα στην καθαριότητα, την ύδρευση κτλ, υπηρεσίες για τις οποίες οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και στην πόλη μας πλήρωναν και πληρώνουν δημοτικά τέλη.

Είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΣΕΑΜ που συμφωνούσαν και στήριξαν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τη λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια των δήμων που ξεκάθαρα προβλέπει την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς τομέων. Είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που σήμερα για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους  εμφανίζονται με αγωνιστικό προσωπείο και βγάζουν αφίσες που λένε να μην ξεπουληθεί η καθαριότητα στο Φούχτελ και τους εργολάβους του. Αλήθεια, αφού λένε ότι είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, που φυσικά δεν είναι κεραυνός εν’ αιθρία, αντίθετα το έδαφος έχει προετοιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν όλες τις πολιτικές εκείνες που οδηγούσαν στην ιδιωτικοποίηση και λύσαγαν ενάντια στις δυνάμεις εκείνες (ΔΑΣ ΟΤΑ, λαϊκή συσπείρωση) που έγκαιρα προειδοποιούσαν για το σκοπό αυτών των πολιτικών; Ο κάθε συνάδελφος οφείλει να βγάλει τα συμπεράσματα του και να συμπαραταχτεί με το  συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει σε ταξική κατεύθυνση, μόνο έτσι οι αγώνες μας θα είναι αποτελεσματικοί.

Ας θυμηθούμε τη στάση που κράτησε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη κοινωφελή εργασία ή το ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν θέλει τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ να γράφονται ως ισότιμα μέλη στα σωματεία. Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις αυτές, συμπαράταξη με τις δυνάμεις που παλεύουν σε ταξική κατεύθυνση.

Είναι οι συνδικαλιστές, που χρόνια θήτευσαν στα σχολειά και τα θερμοκήπια του συστήματος. Είναι οι συνδικαλιστές, που στα πλαίσια της νέας γενιάς των εργατοπατέρων, που εκκολάπτεται, μιλάνε και καλούν σε αντίσταση ενάντια στις «κατοχικές κυβερνήσεις», τις «αμαρτωλές τροπολογίες», ενάντια στην «εσωτερική και εξωτερική τρόικα», κρύβοντας όμως με επιμέλεια ότι κατά άλλα συμφωνούν με την ελεύθερη αγορά, την Ε.Ε. και τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, απόρροια των οποίων είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συμπράξεις ΣΔΙΤ. Αυτή η «νέα γενιά» συνδικαλιστών πασχίζει να πείσει ότι υπάρχει καλύτερη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος. Οι εργάτες όμως που έχουν ταξική συνείδηση ξέρουν, ότι δεν υπάρχει, ότι κέρδη και αξιοπρεπείς μισθοί και δικαιώματα δεν πάνε μαζί. Γι’ αυτό κατευθύνουν την πάλη τους στην ίδια την καρδιά του συστήματος, καλώντας τους εργαζόμενους σ’ έναν αγώνα που δεν θα χτυπά τα συμπτώματα, αλλά την ίδια την αιτία. Που δεν θα δίνουν ασπιρίνη για να πολεμήσουν τον καρκίνο.

Το κλαδικό συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να πρωτοστατήσουν στους αγώνες και να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

·           Την διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από κρατικό φορέα, με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης, με κεντρικούς δημόσιους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·           Την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με σύγχρονες φθηνές, φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους επεξεργασίας.
·           Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στους ΟΤΑ να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη.
·        Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες.
·        Να περάσει το προσωπικό και η υπηρεσία ανακύκλωσης στο Δήμο.   
                                                                                                                                           
 26-10-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας, σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας